THAILANDA

TARA OAMENILOR ZAMBITORI

Thailanda este o tara situata in partea de sud-est a Asiei, in Peninsula Indochineza. Ea imparte granite terestre cu Myanmar (Birmania) la nord si vest, Laos la nord si est, Cambodgia la est si Malaezia la sud.

Cultura si Religie
Cultura thailandeza este influentata de istoria si traditiile sale bogate. Religia predominanta este budismul Theravada, care are o influenta profunda asupra vietii cotidiene si a arhitecturii templelor. Templele cu arhitectura impresionanta si statui ale lui Buddha sunt prezente in intreaga tara. Respectul fata de traditii si autoritati este o parte importanta a culturii thailandeze.

Gastronomie
Bucataria thailandeza este cunoscuta pentru aromele sale complexe si variate. Se bazeaza pe utilizarea ingredientelor proaspete, cum ar fi ierburile, mirodeniile, piperul, pestele si fructele de mare. Bucataria thailandeza este renumita pentru balanta dintre aromele dulci, sarate, picante si acide. Retete celebre includ Pad Thai, Tom Yum, Green Curry si Mango Sticky Rice.

Limba
Limbile oficiale sunt thailandeza (cunoscuta si sub numele de thai) si engleza este in general inteleasa in zonele turistice.

Economie
Thailanda are o economie in crestere, cu sectoare importante precum industria manufacturiera, turismul, agricultura si exporturile de produse precum textile, electronice, alimente si autovehicule.

Turism
Turismul este unul dintre motoarele economice ale Thailandei. Tara atrage milioane de vizitatori din intreaga lume datorita plajelor frumoase, insulelor tropicale, templelor, oraselor animate si bucatariei exceptionale. Orase precum Bangkok si Phuket sunt destinatii populare pentru cei care doresc sa exploreze cultura si atractiile thailandeze.

Ce poti vizita in Thailanda?
1. Bangkok - capitala vibranta a Thailandei, Bangkokul este cunoscut pentru templele sale magnifice, cum ar fi Wat Arun si Wat Phra Kaew (Templul Smaraldului), Palatul Regal, strazile pline de viata, pietele aglomerate si bucataria delicioasa.
2. Phuket. Insula Phuket este faimoasa pentru plajele sale spectaculoase, viata de noapte animata si o gama larga de activitati de agrement, inclusiv sporturi acvatice si scufundari.
3. Chiang Mai este situat in nordul tarii si este cunoscut pentru templele sale vechi, cum ar fi Wat Phra Singh si Wat Chedi Luang, precum si pentru cultura motilor de munte si evenimente cum ar fi Festivalul Yi Peng Lantern.
4. Chiang Rai este locul in care poti vizita celebrul Templu Alb (Wat Rong Khun) si Templul Albastru (Wat Rong Suea Ten), care ofera privelisti uimitoare si arhitectura unica.
5. Ayutthaya - Fostul oras capitala al Thailandei. Ayutthaya este un sit istoric si o destinatie UNESCO, cu ruine antice ale templelor si palatelor care ofera o privire in istoria bogata a tarii.
6. Koh Phi Phi. Grupul de insule Koh Phi Phi este faimos pentru plajele sale frumoase, apele cristaline si oportunitatile de snorkeling si scufundari.
7. Koh Samui. Insula Koh Samui ofera plaje idilice, temple pitoresti si o gama larga de facilitati pentru turisti, de la hoteluri de lux la bungalouri pe plaja.
8. Koh Lanta este o destinatie mai linistita, Koh Lanta este potrivita pentru cei care doresc sa se bucure de peisaje naturale si de relaxare.
9. Krabi- Zona Krabi este renumita pentru stancile sale calcaroase spectaculoase, plaje precum Ao Nang si Rai Leh, si posibilitatile de escaladare si drumetii.
10. Piata plutitoare Damnoen Saduak. Aici poti experimenta autenticitatea vietii pe apa in Thailanda si poti achizitiona diverse produse de pe barcile de vanzare.

Informatii de calatorie si documente necesare
Conform MAE, cetatenii romani, detinatori de pasapoarte simple sau temporare, au nevoie de viza pentru a intra pe teritoriul Regatului Thailandei. Valabilitatea pasaportului electronic sau temporar trebuie sa fie mai mare de 6 luni de la data intrarii pe teritoriul statului, sau, in anumite cazuri speciale, sa depaseasca cu 30 zile perioada valabilitatii vizei.
Posesorii de pasapoarte diplomatice si de serviciu sunt exceptati de la obligativitatea detinerii vizei pentru deplasari ce nu depasesc o perioada de 90 de zile.
Intrarea pe teritoriul Thailandei poate fi permisa sub conditia prezentarii urmatoarelor documente:
• pasaport valabil (acesta nu trebuie sa fie rupt, deteriorat sau sa contine vreo anomalie);
• viza valabila, permis de reintrare valabil sau viza de intrare la frontiera (VOA).
Cetatenii romani care doresc sa obtina viza de intrare in Thailanda in scop turistic, au urmatoarele optiuni:
VOA (Visa on arrival) Viza la sosire, pentru o sedere maxima de 15 zile, cu o singura intrare.
Legislatia thailandeza prevede ca Visa on arrival / Viza la frontiera – VOA se poate acorda pentru o sedere maxima de 15 zile, cu o singura intrare, iar dreptul de sedere al posesorului unei vize VOA nu poate fi prelungit.
Recomandare: Cetatenii romani care doresc sa calatoresca in Regatul Thailandei in scop turistic o perioada ce depaseste perioada maxima de 15 zile acordata prin VOA sau cei care doresc sa calatoreasca si in alte tari din regiune, sunt incurajati sa obtina anterior calatoriei VIZA ELECTRONICA THAILANDEZA cu multiple intrari pentru a evita aglomerarile la intrare / sau depunerea unei noi cereri de viza VOA pentru reintrarea pe teritoriul Regatului Thailandei.