JAPONIA

INCURSIUNE IN TARA FLORILOR DE CIRES

Japonia este o tara situata in Asia de Est, ce detine o cultura si o istorie bogata, fiind cunoscuta de asemenea si pentru inovatie si tehnologie avansata.

Peisajul natural al Japoniei variaza de la spatiul montan impunator si vaile pitoresti la plajele frumoase si insulele vulcanice. Unele dintre cele mai cunoscute lanturi muntoase includ Muntele Fuji si Muntii Hida (cunoscuti si sub denumirea de "Alpii Japonezi"). In ciuda densitatii populatiei, japonezii au reusit sa creeze celebrele gradini japoneze traditionale, care reflecta armonia dintre om si natura.

Cultura si traditii
Cultura japoneza este influentata de traditii stravechi si de valorile samurailor, dar si de influentele moderne si occidentale. Arta, literatura, muzica si dansul sunt toate componente importante ale culturii japoneze. Printre cele mai notabile forme de arta se numara ikebana (aranjamentele florale), origami (arta plierii hartiei) si ukiyo-e (gravuri pe lemn). Festivalurile traditionale precum Hanami (observarea florilor de cires) si Gion Matsuri (un festival de vara din Kyoto) aduc in prim-plan elemente importante ale culturii japoneze.

Gastronomie
Bucataria japoneza este recunoscuta la nivel mondial pentru calitatea si prezentarea sa. Sushi, sashimi, ramen, tempura si multe altele sunt mancaruri iconice ale Japoniei. Respectul pentru ingrediente proaspete si echilibrul gusturilor sunt caracteristici cheie ale bucatariei japoneze.

Tehnologie si inovatie
Japonia este cunoscuta pentru contributiile sale semnificative in domeniul tehnologiei si inovatiei. Companii precum Sony, Toyota, Panasonic si Nintendo au fost lideri in dezvoltarea produselor electronice, automobilelor si jocurilor video. Tehnologia avansata se reflecta si in arhitectura, infrastructura si cercetarea stiintifica.

Religie
Shintoismul si budismul sunt cele doua religii predominante in Japonia, iar multe aspecte ale vieții cotidiene sunt influentate de aceste traditii. Templele si sanctuarele sunt raspandite in toata tara, iar multe evenimente importante, cum ar fi casatoriile si festivalurile, au legatura cu practicile religioase.

Moda si stil de viata
Japonia este cunoscuta pentru moda si stilul sau unic. Tinerii adopta deseori tendinte excentrice sau influente vestimentare subculturale. In acelasi timp, stilul traditional, cum ar fi kimonoul, este inca apreciat in ocazii speciale.

In ansamblu, Japonia este o combinatie fascinanta de traditii adanc inradacinate si tehnologie de varf, cu un popor calduros si ospitalier care a reusit sa imbine armonios vechiul si noul.

Ce poti vizita in Japonia?
1. Tokyo: Capitala Japoniei este un centru vibrant de tehnologie, cultura si distracție.
2. Kyoto: Cunoscut pentru templele sale istorice, gradinile zen si arhitectura traditionala, Kyoto este un loc perfect pentru a experimenta Japonia istorica.
3. Hiroshima si Insula Miyajima: Hiroshima este cunoscuta pentru Memorialul Pacii, care comemoreaza evenimentele tragice din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Insula Miyajima, situata aproape de Hiroshima, este faimoasa pentru Poarta Torii plutitoare si pentru Templul Itsukushima.
4. Osaka: A doua cea mai mare zona metropolitana din Japonia, Osaka este renumita pentru gastronomia sa delicioasa si pentru Parcul Universal Studios Japan.
5. Muntele Fuji: Vulcanul iconic al Japoniei, poate fi escaladat in timpul sezonului de drumetii, privelistea de la varf fiind de neuitat.
6. Hokkaido: Insula Hokkaido ofera peisaje naturale spectaculoase, cu munti, lacuri si rezervatii naturale.

Informatii de calatorie si documente necesare
Conform MAE, incepand cu data de 11 octombrie 2022 cetatenii romani pot calatori in Japonia fara viza, pentru sederi de maxim 90 zile si derularea exclusiva de activitati neremunerate(temporary visitor), dupa cum urmeaza:
• participare la sedinte profesionale/ conferinte/ intalniri de afaceri;
• participare la activitati profesionale;
• participare la activitati si evenimente culturale/sportive neremunerate;
• vizitarea familiei sau a prietenilor;
• turism individual sau in grup organizat.
Cetatenii romani care intentioneaza sa calatoreasca in Japonia pentru o perioada mai scurta de 90 de zile in sistemul temporary visitor au obligativitatea de a prezenta un pasaport romanesc valabil, recomandat este ca valabilitatea documentului sa fie de minim 6 luni in momentul calatoriei pentru a nu avea probleme in tarile de tranzit.