Oman

Descopera Omanul intre Munti, Deserturi si Mari Cristaline

Oman este o tara situata in partea de sud-est a Peninsulei Arabice, in Orientul Mijlociu. Tara are un climat arid, cu temperaturi ridicate in timpul verii si ploi scazute. Unele regiuni de coasta beneficiaza de brize marine care aduc putina umiditate.

Peisajul din Oman este variat si impresionant, oferind o combinatie unica de munti stancosi, deserturi nesfarsite, o coasta spectaculoasa si o vegetatie surprinzator de bogata în anumite zone.

Istoria Omanului este bogata, care se intinde pe mai multe secole. A fost cunoscut pentru comertul cu incense si pentru controlul asupra rutei maritime dintre Asia si Africa. Cultura omaneza este influentată de traditia islamica si are caracteristici distincte in arhitectura, arta si muzica.

Gastronomia din Oman reflecta istoria, geografia si cultura diversa a tarii. Mancarurile omaneze includ o varietate de ingrediente locale si condimente, iar influentele asiatice, africane si arabe se regasesc in multe preparate. "Mandi" este un preparat traditional omanez care consta in carne (de obicei carne de miel sau de pui) gatita cu orez aromat si condimente. "Shuwa" este un fel de mancare emblematic din Oman, unde carnea (de obicei miel) este marinata intr-un amestec de condimente si învelita in frunze de bananier, apoi gatita timp indelungat intr-un cuptor îngropat.

Religia predominanta in Oman este islamul. Societatea omaneza este conservatoare in multe privinte, dar in acelasi timp s-au facut eforturi pentru modernizare si deschidere catre schimbare.

Imbracamintea traditionala in Oman reflecta cultura bogata a tarii si climatul specific al regiunii. Aceasta variaza in functie de gen, varsta si ocazie. Dishdasha (Kandura) este o rochie lunga, alba, purtata de barbati. Este confectionată din bumbac sau materiale usoare, pentru a face fata temperaturilor ridicate. Este purtata deasupra hainelor interioare și este adesea completata cu o esarfa (masar) care acopera capul. 
Abaya este o rochie lunga si fluida, purtată de femei. Abaya este în general de culoare neagra si poate fi impodobită cu broderii sau decoratiuni subtile. Unele femei omaneze poarta o varianta a abayei, numita sarong, care acopera capul si corpul intr-un mod similar, dar este mai deschisa la culoare si poate avea modele decorative.

Ce poti vizita in Oman?
1. Muscat: Capitala Omanului este o destinatie fascinanta, combinand modernitatea cu traditia. Poti vizita Marele Mormant Sultan Qaboos, Palatul Al Alam, Moscheea Sultan Qaboos și Muzeul National al Omanului.
2. Nizwa: Un important centru istoric si cultural, Nizwa este cunoscut pentru fortul sau istoric si pentru piata sa de animale si fructe.
3. Forturi Omaneze: Omanul are o mostenire bogata de forturi si castele istorice, cum ar fi Fortul Nizwa, Fortul Jabrin si Fortul Bahla, toate cu arhitectura distinctiva si valoare istorica.
4. Wahiba Sands: Aceasta vasta regiune de dune de nisip ofera o experienta de neuitat in desert. Poti merge pe dune cu mașina 4x4 sau experimenta traditionala viata desertica in taberele locale.
5. Wadis: Wadi Shab, Wadi Bani Khalid si Wadi Tiwi sunt chei pitoresti unde poti gasi cascade, piscine naturale si peisaje spectaculoase.
6. Jebel Shams: Cunoscut si sub numele de "Muntele Soarelui", Jebel Shams este cel mai inalt varf din Peninsula Arabica si ofera privelisti panoramice impresionante asupra cheilor si vailor din apropiere.
7. Salalah: Situat in sudul Omanului, Salalah este cunoscut pentru frumusetea sa naturala si clima mai racoroasa. Aici poti explora plantatiile de tamaie si smirna, precum si plajele si golfurile.
8. Masirah Island: Insula Masirah este o destinatie linistita si izolata, cunoscuta pentru plajele sale și pentru observarea broaștelor testoase.
9. Castelul Rustaq: Un castel istoric situat in apropierea orasului Rustaq, care ofera o perspectiva asupra arhitecturii si istoriei omaneze.
10. Sur: Un oras istoric cunoscut pentru constructia de ambarcatiuni traditionale (dhow-uri) si pentru plajele sale pitoresti.

Informatii de calatorie si documente necesare
- Cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Oman au nevoie de viza de intrare, indiferent de scopul calatoriei, daca detin pasapoarte simple/simple electronice, cu o valabilitate de minim 6 luni de la momentul intrarii in acest stat.
- Cetatenii romani pot aplica pentru viză online, accesând https://evisa.rop.gov.om.
Pentru mai multe detalii vă rugăm consultați linkul: http://mae.ro/travel-conditions/3691#716