Doha

Futurism urban in desert

Doha este capitala si cel mai mare oras al Qatarului, o tara situata în Peninsula Arabica. Acest oras vibrant si modern este un important centru economic, cultural si de afaceri in regiune.

Cultura și istorie: Doha a devenit un centru cultural vibrant, cu numeroase muzee, galerii de arta si festivaluri. Muzeul de Arta Islamica din Doha este cunoscut pentru colectia sa impresionanta de arta islamica din întreaga lume. De asemenea, orasul gazduieste evenimente culturale importante, precum Festivalul International de Film al Doha si Festivalul Muzicii si Artei Al Jazeera.

Clima: Doha se afla intr-o zona cu climat arid, caracterizata de temperaturi foarte ridicate vara si ierni blande. Temperaturile estivale pot depasi cu usurinta 40°C, iar vara poate fi destul de lunga. In ciuda acestor conditii, Doha are facilitati moderne de racire, iar majoritatea activitatilor sunt organizate in interior in timpul verii.

Gastronomia din Doha este o combinatie savuroasa de influente traditionale arabe, bucataria orientala si aporturi internationale. Orasul gazduieste o varietate de restaurante si cafenele care ofera o gama larga de optiuni culinare. Felurile de mancare precum hummus, falafel, kebab-uri, shawarma și mezze (diverse aperitive) sunt raspandite si sunt gasite in multe restaurante si bazaruri. Oportunitatea de a gusta mancaruri traditionale qatareze este o experienta autentica. "Machbous" este un fel de mancare emblematic, constand din orez cu carne de pui, carne de miel sau peste, condimentat cu arome locale.

Religia predominanta din Doha si din intregul Qatar este islamul, iar in special ramura sa sunnita. Islamul joaca un rol central in viata si cultura qatareza, iar tara isi bazeaza legile si obiceiurile pe principiile religioase islame.

Imbracamintea traditionala din Doha si din Qatar in general reflecta cultura islamica si istoria regiunii. Pentru barbați si femei, aceste imbracaminte traditionale sunt atent alese pentru a pastra modestia si a respecta normele religioase. Thobe (sau dishdasha) este o roba lunga, larga si cu maneci lungi, purtata de barbatii qatarezi. Este de obicei alb sau in culori deschise, pentru a reflecta caldura si a proteja impotriva soarelui. Abaya este o rochie lunga si larga, care acopera intregul corp, purtata de femei. Abayele pot fi in culori variate, de la negru la diferite nuante pastelate.

Ce poti vizita in Doha?
1. Muzeul de Arta Islamica (Museum of Islamic Art): Acest muzeu impresionant gazduieste o colectie vasta de arta islamica din intreaga lume. Designul sau arhitectural este semnificativ, proiectat de celebrul arhitect I.M. Pei.
2. The Pearl-Qatar: Acest complex de insule artificiale este un loc de agrement, cumparaturi si gastronomie. Canalele pitoresti, cladirile de lux si facilitatile moderne atrag turistii si rezideniti deopotriva.
3. Piata Souq Waqif: Un bazar traditional, Souq Waqif ofera o gama variata de produse, de la mirodenii si bijuterii la textile si antichitati. Este locul perfect pentru a simsi pulsul culturii si traditiilor qatareze.
4. Corniche: Aceasta faleza pe malul marii este un loc popular pentru plimbari, jogging si relaxare. Ofera o panorama spectaculoasa asupra cladirilor moderne si a Golfului Persic.
5. Turnurile gemene Al Bidda (Burj Qatar): Aceste doua turnuri inalte sunt un punct de referinta in peisajul Doha. Cu un design distinctiv in forma de bobina, ele gazduiesc birouri si facilitati comerciale.
6. Muzeul National Qatar (Qatar National Museum): Un alt muzeu important din Doha, acesta prezinta istoria, cultura si dezvoltarea Qatarului prin expozitii interactive si atragatoare.
7. Parcul Aspire Zone: O zona de agrement si sport, Parcul Aspire ofera terenuri de tenis, stadion si facilitati sportive moderne.
8. Doha Corniche Dragon Boat Festival: Daca vizitati in timpul festivalului, veti putea sa vedeti sau chiar sa participati la cursele de barci ale dragonilor, o traditie sportiva populara in Qatar.
9. Marea Moschee din Doha (Sheikh Muhammad Ibn Abdul Wahhab Mosque): Aceasta moschee mare si impresionanta este un loc important de inchinare si un exemplu impresionant de arhitectura islamica.
10. Aspire Park: Un parc frumos amenajat, cu spatii verzi, alei de plimbare si facilitati pentru copii, ideal pentru o plimbare relaxanta in aer liber.

Informatii de calatorie si documente necesare
- Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Statului Qatar fara viza (visa on arrival), pentru o perioada de maximum 90 de zile intr-un interval de 180 de zile. Pentru permiterea intrarii, valabilitatea minima a pașsaportului trebuie sa fie de 6 luni.
- Pasaportul temporar romanesc NU este recunoscut de autoritatile qatareze, iar politia de frontiera NU va permite intrarea titularilor acestui tip de pasaport pe teritoriul Statului Qatar.
- Pentru mai multe detalii vă rugăm consultați linkul: https://www.mae.ro/travel-conditions/3737