Iordania

In Cautarea Comorilor Pierdute ale Antichitatii

Iordania, oficial Regatul Hasemit al Iordaniei, este o tara situata in partea de vest a Asiei si in sud-vestul Asiei de Sud. Iordania este cunoscuta pentru peisajele sale variate, istoria sa bogata si siturile arheologice importante. Capitala si cel mai mare oras este Amman. Acesta este un centru important pentru afaceri, cultura si educatie.

Geografie: Iordania este in cea mai mare parte o tara arida, cu un relief variat care include deserturi, vai, munti si plaje la Marea Rosie. Marea Moarta, situata in partea de vest, este una dintre cele mai sarate mari din lume si un punct de atractie turistica.

Iordania are o istorie bogata care se intinde pe mii de ani. Ea a fost parte a unor vechi civilizatii, cum ar fi nabateeni si romani, si a fost inclusa în Imperiul Otoman pana la sfarsitul Primului Razboi Mondial. Dupa Primul Razboi Mondial, Iordania a devenit parte a mandatului britanic in regiunea Palestinei. In 1946, Iordania a obtinut independenta. Majoritatea locuitorilor sunt musulmani, iar o minoritate semnificativa este crestina. Limba oficiala este araba.

Economia este in dezvoltare, cu sectoare importante precum turismul, industria petroliera, agricultura si serviciile. Petra, un oras antic sculptat in stanca, este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din tara.

Gastronomia din Iordania este variata si bogata in arome, reflectand influentele istorice si culturale din regiunea Orientului Mijlociu. Mansaf este unul dintre cele mai populare și tradiționale feluri de mâncare din Iordania. El consta in mod traditional din carne de miel gatita cu iaurt fermentat (jameed) si orez, iar totul este presarat cu nucsoara si migdale. Acest fel de mancare este adesea servit in timpul evenimentelor speciale si festive. Maqluba, un fel de mancare traditional iordanian, este o oala de orez, carne (de obicei pui sau miel), legume si mirodenii care este intoarsa pe un platou inainte de servire. Numele sau inseamna "rasturnat" sau "inversat", iar aspectul sau inversat este un element caracteristic. Knafeh, un desert delicios si dulce, este facut din fidea subtire din faina, umplute cu branza dulce si stropite cu sirop de zahar si apa de trandafir sau portocala. Este servit cald si este un desert popular la mesele festive.

Ce poti vizita in Iordania?
1. Petra este unul dintre cele mai iconice situri arheologice din lume, cunoscuta si sub numele de "Orasul de Piatra". Aici vei vedea templuri si cladiri sculptate in stanca, cum ar fi celebra Khazneh (Tezaurul).
2. Wadi Rum: Acest desert de nisip rosu, cunoscut si sub numele de "Valea Lunii", este renumit pentru peisajele sale impresionante si formatiunile stancoase. Poti face excursii cu jeep-ul, plimbari cu camile sau chiar sa petreci o noapte sub cerul instelat intr-un cort beduin.
3. Marea Moarta: Marea Moarta este cunoscuta pentru apele sale incredibil de sarate, care permit plutirea cu usurinta. Acesta este un loc popular pentru tratamente de sanaătate si wellness.
4. Jerash: Situat in nordul Iordaniei, Jerash este un oras antic roman bine conservat, cu strazi pietruite, temple, arcuri si amfiteatre impresionante.
5. Ajloun Castle: Cunoscut si sub numele de Castelul Ajloun sau Qal'at Ajloun, acest castel medieval se afla in nord-vestul Iordaniei si ofera vedere panoramica asupra regiunii.
6. Kerak Castle: Situat in Kerak, acest castel cruciat este un exemplu frapant al arhitecturii militare medievale si ofera o priveliste minunata asupra orasului si a imprejurimilor.
7. Amman: Capitala Iordaniei, este un oras vibrant, cu o istorie bogata. Aici poti vizita situri antice, cum ar fi Cetatea Amman si Teatrul Roman, dar si sa experimentezi viata moderna si cultura locala in suq-uri si restaurante.
8. Madaba: Orasul Madaba este renumit pentru mozaicurile sale antice, inclusiv pentru faimosul Mozaic al Ierusalimului, care dateaza din secolul al VI-lea.
9. Karak: Aici poti vizita castelul Karak, unul dintre cele mai mari si mai bine conservate castele cruciate din Orientul Mijlociu.
10. Dana Biosphere Reserve: Aceasta rezervatie naturala protejata ofera oportunitati excelente pentru drumetii si observarea faunei si florei locale.
11. Reservatia Biosferei Wadi Mujib: Aici poti explora canioane spectaculoase si rauri inconjurate de peisaje impresionante.

Informatii de calatorie si documente necesare
Persoanele care calatoresc in Iordania au urmatoarele obligatii:
- sa obtina codul QR prin înregistrarea pe platforma online: https://www.gateway2jordan.gov.jo/form/. Codul QR este obligatoriu pentru imbarcare. Copiii cu varsta de pana la 5 ani si pasagerii aflati in tranzit sunt exceptati de la aceasta masura.
- sa detina o asigurare medicala de calatorie, care sa fie valabila, cu exceptia pasagerilor care calatoresc in scopuri medicale. De asemenea, sunt exceptati de la obligativitatea prezentarii unei asigurari medicale de calatorie detinatorii codului QR diplomatic si membrii de familie ai acestora.

De asemenea, cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Iordania trebuie sa fie in posesia unei vize, iar valabilitatea pasaportului sa fie de cel putin 6 luni. Viza se poate obtine la reprezentantele diplomatice ale Iordaniei din strainatate, dar si la frontiera, inclusiv la Aeroportul Internațional "Queen Alia" Amman - contra cost (40 dinari iordanieni - aprox. 56 USD).
In plus, incepand cu data de 19 martie 2023, cetatenii romani care doresc sa calatoreasca în Iordania pot aplica online pentru obtinerea vizei de intrare pe teritoriul Regatului, accesand pagina de internet a Ministerului de Interne local https://eservices.moi.gov.jo/MOI_EVISA/faces/Pages/Runnables/login.jsf si completand formularul identificat in cadrul sectiunii „electronic visas”.

Pentru mai multe detalii va rugam sa consultați linkul: https://www.mae.ro/travel-conditions/3705